Bezig met laden...

Wat is extrusie?

Extrusie is een techniek waarbij een vervormbaar materiaal door een matrijs geperst wordt. Extruderen is een continu of discontinu proces. In de matrijs zitten één of meerdere min of meer complex gevormde gaten die het uiteindelijk gevormde staafmateriaal, het extrusieprofiel, zijn vorm geven.

  

Hoe worden profielen geëxtrudeerd?

Extruderen van rubberen profielen is het maken van een profiel door met een draaiende schroef (1) onder hoge druk en warmte granulaat of strippen (2) door een spuitplaat (matrijs, 3) te persen. Door verwarming en samendrukking van het materiaal smelt het granulaat of worden de strips zacht. Als het zachte materiaal de matrijs verlaat, heeft het de vorm van de doorsnede van de matrijs aangenomen. Het profiel (4) wordt vervolgens door een trekinrichting verder vervoerd en gekoeld met lucht of water, of verder verhit naar gelang het uitgangsmateriaal (compound).

  

Extruder voor rubber profielenExtruder voor rubber profielenExtruder voor rubber profielen

  

Onze werkwijze voor het maken van uw rubber profielen

U stuurt ons de gegevens waaraan het profiel moet voldoen. Die gegevens bestaan dan uit: vorm van het profiel, de omstandigheden waaronder het profiel gebruikt moet worden, waartegen het profiel bestand moet zijn en natuurlijk de afname.
Pas als deze informatie bekend is, is het voor ons mogelijk om het passende materiaal te kunnen samenstellen, zodat wij een offerte voor u kunnen uitbrengen.

 

Via onze shop wordt het ruime rubber assortiment aangeboden. Dit kunt u online bekijken en direct bestellen.

  

De keuze van het rubbercompound

De meeste profielen extruderen wij van thermoplastische rubber (TPE en TPV). Maar naast TPE en TPV verwerken wij ook EPDM (EPT) en siliconenrubber (VMQ). De keuze van het materiaal is afhankelijk van uw behoeften: moet de rubber heel zacht zijn of juist hard, waar moet het tegen bestand zijn (hoge temperaturen, chemicaliën, uv-licht enz.)? Wij adviseren u graag over de juiste compound.

  

De verschillen tussen thermoplastische rubber, EPDM en siliconenrubber

Thermoplastische rubbers zijn allemaal te produceren tegen lage kosten voor de spuitplaat. TPE volrubberprofielen worden gemaakt vanaf 10 meter lengte. TPE en TPV zijn zeer sterke materialen en de hardheid van dit type rubber kan uiteenlopen van 10 tot 90 Shore A. Daarnaast behoort extrusie in diverse kleuren tot de mogelijkheden.
EPDM wordt over het algemeen meer gebruikt bij grotere lengten omdat de kosten voor de spuitplaten en het opstarten aanmerkelijk hoger liggen dan bij thermoplastische en siliconenrubbers. EPDM wordt vrijwel alleen in zwart geleverd met een hardheid van 65 Shore A.
Siliconenrubber profielen worden toegepast indien een hoge temperatuurbestendigheid vereist is. Dit type rubber is verkrijgbaar in kleinere hoeveelheden en in vele kleuren.

  

Ontwikkeling van een oud naar een nieuw rubber profiel:

oude rubberprofiel    tpe profiel tekening    nieuw gemaakt rubber profiel    nagemaakte tpe tpv profiel
Voorbeeld van klant    Op tekening gezet    Nieuw profiel    Oud en nieuw samen