Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.

In de zomervakantie is Technirub drie weken gesloten. Wij zijn niet bereikbaar vanaf vrijdag 19 juli t/m vrijdag 9 augustus.

Dat betekent dat alle bestellingen die na 17 juli zijn geplaatst, pas in week 33 door ons in behandeling worden genomen.

Header image

Plaatrubber is een verzamelnaam voor rubberplaat van vele soorten rubber.

Ons aanbod omvat pakkingplaten in SBR, NBR (nitril, Buna N), EPDM, neopreen (CR), siliconenrubber, natuurrubber (NR), Viton, TPE-rubber en Polyurethaan.

Rubber plaatmateriaal kan worden gestanst en geplot, om een rubberen ring, flenspakking of gewone pakking te maken ten behoeve van een afdichting of andere toepassing.

 

 

Snijden en stansenGestanste pakkingen van plaatrubber

Wij beschikken over plotters die zeer snel een product uit rubber plaatmateriaal kunnen maken. Na ontvangst van een technische tekening in PDF (met maatvoering, dus geen schets) of ander formaat (DXF, CAD/CAM of IGS) kunnen we na invoering in de plotter het product direct in de juiste vorm en afmeting snijden.

 

 

Geïnteresseerd in de mogelijkheden?

Vraag direct een offerte aan!

 

 

 

Algemene informatie over rubberplaten

 

EPDM-plaatrubber

EPDM of ethyleen-propyleen-dieen-monomeer heeft een uitstekend temperatuurbereik. Het wordt sterk aanbevolen voor buitentoepassingen, aangezien het zeer goed bestand is tegen oxidatie, uv-straling en ozon. EPDM is echter niet goed bestand tegen olie en heeft geen hechtingseigenschappen. Het is wel bestand tegen vele chemicaliën en oplosmiddelen en is goed bestand tegen een groot aantal corrosieve chemicaliën. Dit product kan ook worden gebruikt ten behoeve van dakplaten en tochtstrippen.

EPDM-rubber wordt vaak toegepast in de automobielindustrie en heetwaterafdichtingen en is daarom een veelgebruikte rubbersoort.

 

HNBR plaatrubbers

HNBR-rubber vertoont superieure eigenschappen ten opzichte van NBR, met een uitstekende oliebestendigheid, hittebestendigheid en sterkte. Een HNBR-pakkingplaat kenmerkt zich door een hoge breukweerstand, uitstekende flexibiliteit en compressiebestendigheid, en een hoge gasdichtheid. Het materiaal heeft een trage veroudering, met een aanbevolen gebruikstemperatuur tussen -40°C en +150°C. Bovendien biedt het aanzienlijke weerstand tegen agressieve stoffen en kan het goed omgaan met algemene koolwaterstoffen.

 

NBR-plaatrubber

Nitrilrubber of acrylonitril-butadieen-rubber is een copolymeer van butadieen en acrylonitril. Dit materiaal is goed bestand tegen olie en vetten en anorganische chemische producten, met uitzondering van antioxidanten en chloor. Het is bovendien redelijk bestand tegen algemene koolwaterstoffen en heeft goede mechanische eigenschappen.

Het heeft een hoge breukweerstand, kan goed tegen buigen en samendrukken en laat gassen niet door. Het veroudert relatief langzaam. De aanbevolen gebruikstemperatuur ligt tussen de - 30°C en + 120°C.

 

Opgelet: NBR-plaatrubber of producten die gemaakt zijn van dit plaatmateriaal zijn goed bestand tegen olie, maar zwellen op zodra ze ermee in aanraking komen, met een betere afdichting tot gevolg.

 

Neopreen-plaatrubber

CR is in de praktijk zeer vaak onder handelsnamen bekend, waarvan Neoprene van DuPont de bekendste is. CR combineert diverse goede eigenschappen van andere rubbers, waardoor het een kwalitatief redelijk goed en breed inzetbaar rubber is. Het is weer- en verouderingsbestendig en tevens licht oliebestendig. Het wordt breed ingezet in toepassingen als afdichtingen, pakkingen en flenspakkingen.

 

Pararubber, lichtbruine natuurrubberplaat

NR of natuurrubber (polyisopreen) wordt gemaakt van latexvloeistof die wordt geëxtraheerd uit rubberbomen. Oorspronkelijk werd het gekweekt in het Amazonegebied, maar nu wordt het ook op grote schaal gekweekt in Zuidoost-Azië, Afrika en India. De lichtbruine of beige natuurrubber (NR) is het originele door de natuur geproduceerde rubber met nog immer unieke eigenschappen als slijtvastheid, weerstand tegen scheuren en hoge elasticiteit. Dit type rubber heeft uitstekende mechanische eigenschappen, een geringe drukvervorming en een hoog herstellingsvermogen. Het heeft een enorme elasticiteit en dynamische eigenschappen. De gebruikstemperatuur is -50°C tot + 90°C. Pararubber is goed bestand tegen zuren, alkaliën en zouten. Het wordt afgeraden om het product te gebruiken in gebieden waar het in aanraking kan komen met oliën en koolwaterstoffen.

 

Polyurethaan

PU-plaatrubber, oftewel polyurethaanrubber, is veelzijdig en robuust. Het staat bekend om zijn slijtvastheid, buigzaamheid en bestendigheid tegen temperaturen van -65°C tot +80°C. Dit maakt het perfect voor duurzame toepassingen in diverse industrieën, van engineering tot bouw, waarbij het ook uitblinkt in het weerstaan van oliën, vetten en chemicaliën. Dit rubber is een essentiële keuze voor afdichtingen en duurzame oplossingen in verschillende omgevingen.

 

SBR-plaatrubber

SBR is de oudste synthetische rubbersoort en wordt in meer dan 60% van alle gangbare toepassingen gebruikt. SBR-plaatrubber is al jaren een veelgebruikt synthetisch rubber, dat goed bestand is tegen slijtage maar matig tegen hitte en veroudering.

 

Siliconenplaatrubber

Siliconenrubber is uitstekend bestand tegen hoge temperaturen, tot zo’n 180°C à 230°C. Het blijft flexibel bij lage temperaturen (tot -70°C) en is daarnaast goed bestand tegen ultraviolet licht, ozon, weersinvloeden en chemicaliën maar niet tegen minerale oliën. Siliconenmateriaal is matig ontvlambaar en veroorzaakt geen rookvergiftiging. Het heeft goede elektrisch isolerende eigenschappen.

Vandaag de dag zijn er speciale siliconenrubbers verkrijgbaar met een hoge trek- en scheursterkte voor bijvoorbeeld vacuümtoepassingen en zonnepanelen.

 

TPE-plaatrubber

TPE-platen zijn door hun chemische samenstelling goed bestand tegen onder meer uv-straling en allerlei weersomstandigheden.

TPE is een flexibel, elastisch materiaal met een hoge thermische en chemische bestendigheid (van -40 tot +100 graden Celsius). Boven deze temperatuur vereist het thermische stabilisatie. TPE is gemakkelijk te verwerken tot eindproduct, zonder restafval. Het kan een alternatief zijn voor rubber of latex. TPE is bestand tegen brandstoffen, smeermiddelen, hydrolyse, uv-straling en uiteenlopende weersomstandigheden.

 

Viton-plaatrubber

FKM / Viton®-plaatrubber is extreem stabiel en heeft ontzettend goede eigenschappen. Het is niet alleen uitzonderlijk goed bestand tegen licht, ozon, oplosmiddelen en agressieve chemicaliën, maar daarnaast ook goed bestand tegen hoge temperaturen en behoudt zijn flexibiliteit bij lage temperaturen.

 

 

Alle gedetailleerde informatie over rubbercompounds voor pakkingplaat (plaatrubber) vindt u op onderstaande pagina.

>>> Algemeen overzicht van de temperatuurbestendigheid van de verschillende rubbersoorten <<<

>>> Datasheets van rubbercompounds voor pakkingplaat (plaatrubber) <<<

 

Plaatrubber kan per strekkende meter direct via onze webshop worden besteld. Klik om maatwerk te bestellen hier.

Wij hebben diverse flensafdichtingen en platte rubberringen op voorraad, waaronder DIN- of ANSI-pakkingen.

 

Voor maatwerk volstaat een monster, (handgemaakte) tekening of schets om een offerte voor een gestanste pakking of een op maat gemaakte rol plaatrubber te maken.

 

Geïnteresseerd?

Vraag dan direct een vrijblijvende offerte aan!

Offerte aanvragen